Leta i den här bloggen

fredag 4 mars 2011

Jenny Diski, Till den skrivande kvinnans försvar

Alla böcker skrivs faktiskt inte om de vackra och begåvade. Ibland förtjänar även de andra att få sin historia berättad. En sådan berättelse finns här. Jag har aldrig tidigare läst om en sådan envis, egensinnig kvinna med en så stor brist på omdöme. Samtidigt har hon en enastående tro på sig själv och är inte beredd att kompromissa det minsta för att gå sin väg i livet.

Det är en historisk roman om Marie de Gournay som tidigt i livet blir besatt av den franske filosofen Michel de Montaigne. Hon hävdar att det endast är hon som verkligen kan förstå honom. När han dör får hon uppdraget att sprida hans verk. Det är dock slutet av 1500-talet och kvinnor ska inte arbeta som förläggare, intressera sig för litteratur och blanda sig i männens diskussioner. Detta, tillsammans med hennes totala brist på social kompetens leder till att hon hånas i det intellektuella Paris.

Jag led lite när jag läste den här boken. Det är inte lätt att vara så ”fel” som Marie är. Samtidigt är det fascinerande att läsa om denna ovanliga kvinna som gick sin egen väg flera hundra år innan kvinnor ens fick rösträtt. Lite seg var kanske boken i början, men väl värd att läsa, så ge inte upp (vilket du inte gör om du begåvats med ens en bråkdel av Maries beslutsamhet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar