Leta i den här bloggen

torsdag 3 december 2009

Twilight-böckerna

Periodvis är risken stor att man glömmer att stiga av tunnelbanan vid rätt station. Och ja, att vara lite allmänt frånvarande för att man funderar för mycket på vampyrerna i Forks.


Ja, jag vet att de är ungdomsböcker, och jag förstår att de passar utmärkt för kärlekskranka tonåringar. Men de ger en skön verklighetsflykt för en stund in en alternativ värld som förutom vanliga amerikaner befolkas av undersköna vampyrer och håriga varulvar.


Visst kan man bli lite irriterad över böckerna. En värld där uteslutande kvinnor står för matlagning och städning oavsett om de är vampyrer eller människor och det klassiska, en ung tjej som nedvärderar sin betydelse och inte anser sig vara ”god” nog för sin vackra vampyrpojkvän. Det är ingen höjdare ur ett jämställdhetsperspektiv direkt.


Om man bortser från detta och fokuserar mer på berättelserna fram vampyrernas liv i tidigare århundraden och den dramatik som utspelar sig mellan den protektionistiska vampyrpojkvännen och Bella, är det verklig underhållning. Särskilt om man är lite svag för fantasy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar