Leta i den här bloggen

måndag 14 mars 2011

Neil Gaiman, Stardust

Runt en liten enslig by löper en lång mur med två öppningar. Den ena leder ut på vägen som leder ut på större vägar bort mot andra byar och städer. Den andra öppningen leder ut på en äng där mörka skuggor rör sig i skogen bortom ängen. Där ligger älvlandet. Vid den porten står två män från byn vakt dag som natt. Ingen släpps igenom muren. Vart sjätte år hålls emellertid en marknad på ängen. Då möts folket från byn och folket från landet bortom ängen. Det är enda gången porten står obevakad.

Vid en sådan marknad råkar en ung man från byn träffa en vacker kvinna. Kärlek uppstår och nio månader senare lämnas en korg vid portens öppning, en korg med ett litet barn med ett vanligt och ett ludet öra. När han 18 år senare dödsförälskad lovar en ung kvinna att hämta tillbaka den stjärna som nyss föll träder han åter ut genom porten och det stora äventyret kan ta sin början.

Det här är en härlig bok, full med sagor och magi, en riktig sagobok för sådana som jag som aldrig riktigt har blivit stora. Det är klart man kan glömma gå av tåget när ondskan i form av en häxa med kluven personlighet och tre blodtörstiga bröder tar upp jakten på pojken och stjärnan i en värld där även träden kan spela en roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar