Leta i den här bloggen

söndag 23 oktober 2011

Geraldine Brooks, Caleb's crossing

Bok inhandlad i desperation på Bryssels flygplats: En naturvit fin storpocket med snirkliga bokstäver.

Bethia Mayfield är en ung kvinna som växer upp på ön Martha's wineyard på 1600-talet. Hennes far är öns präst vars självpåtagna livsuppgift är att sprida den sanna kristna läran till indianstammarna som sedan länge levt på ön. Han vill frälsa den till dem till den rätta läran och på så vis ge dem möjlighet att komma till himlen. Bethia älskar ön och träffar en dag på en ung man från indianerna, Caleb. De två blir trots sin olikhet de allra bästa vänner och hon börjar sakta ifrågasätta om det engelska sättet att leva verkligen är det bästa. Vänskapen måste dock hållas hemlig, en ung kristen kvinna skulle inte tillåtas umgås med en ung man på det sättet.

Ödet för dock både henne och Caleb från ön till Harward college där de båda sliter hårt, hon under slavliknande förhållanden i köket och han som en av de första indianerna som tilläts studera. Livet är hårt, folk dör som flugor, helvetet är alltjämt närvarande och de fryser. Kvinnor var på 1600-talet inte mycket värda och indianerna inte mycket mer.

Boken är mycket bra, man riktigt hör leran klafsa på de skumma gatorna utanför skolan och känner hur kallt och hårt det är att sova på golvet i köket. Språket är något ålderdomligt men det man inte förstår begriper man av sammanhanget. En riktigt bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar