Leta i den här bloggen

måndag 11 juni 2012

Tom McCarthy, C

Det här är en udda bok, kanske inte så konstigt att den såldes för halva reapriser på bokhandeln. Den inleds storartat med en fantastisk skildring av två barns uppväxt i en excentrisk familj där pappan driver en dövskola som lär barn prata och mamman, som finns någonstans i periferin, odlar silkesmaskar och gör tyg. Huvudpersonen Serge Carrefax och hans syster uppmuntras att lära sig allt möjligt. De utvecklar tillsammans ett slags monopol som utspelar sig utomhus i trädgården som sedan kompletteras med en radioanordning så de kan anropa varandra från de olika "gatorna". De lyckas också fixa en fenomenal explosion i garaget när Serges syster experimenterar med olika kemiska preparat, en explosion som de sedan under flera månaders tid förgäves försöker upprepa. När de blir äldre snöar Serge in på kortvågsradio medan hans överbegåvade syster djupdyker i kemins och insekternas värld.

Sedan går det utför. Serges syster dör och Serge kallas in i det militära där han upptäcker en annan del av kemin på nära håll. Han missbrukar allt som finns i medicinlådan, men överlever trots allt även om han landar som krigsfånge hos tyskarna. Sedan mår han inte så bra. Han lever det som i dag brukar kallas ett destruktivt liv och hamnar till sist i Egyptien ... som departementstjänsteman.

Boken är bitvis svår att förstå och i mitten rätt miserabel. Men den är ändå läsvärd med tanke på alla de goda skratt jag fick av bokens början. Hade den fortsatt på det sättet hade det varit en fröjd att läsa. Men nu, udda, ja det får bli det sammantagna betyget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar