Leta i den här bloggen

fredag 19 februari 2010

Mitra Lager, Gud vill att du ska dö

När jag läste den här boken var det ibland väldigt svårt att gå av vid rätt station. Ibland önskade jag dock att jag skulle gå av, för att det var så plågsamt att läsa. Den är hemsk, den här boken, särskilt för att den är sann.

Mitra beskriver sitt liv i Iran, där hon 17 år gammal hamnar i Hizbollahs fängelse i Iran för att ha varit aktiv i motståndsrörelsen mot ayatolla Khomeini. Hon överlever den första fängelsvistelsen men förföljs och hamnar flera gånger i fängelse igen. Behandlingen av oliktänkande blir allt mer brutal och många av hennes vänner och släktingar torteras till döds av ayatollans män.

När man är 17 år ska man få vara sorglös, gå i skolan och ha roligt, inte utsättas för tortyr och förföljelse på grund av sina åsikter. Det är hemskt att läsa om detta. Samtidigt är det viktigt. Det är bra att inse att demokrati inte är en självklarhet i andra länder. Det är lätt att glömma det när man bor i Sverige.

Det är också väldigt intressant att läsa den personliga skildringen av hennes förhållande till religionen, frågan om kvinnors rätt att bestämma över sina egena liv och frågan om familjens heder. Det ger ett djup åt den ofta ytliga och ensidiga diskussionen om dessa frågor som förs i dagens medier.

Boken slutar när Mitra till sist lyckas fly till Sverige, där hon fortfarande bor och arbetar. Jag skulle önska att hon skrev en fortsättning. Tills detta sker, läs den här boken. Den är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar