Leta i den här bloggen

fredag 12 februari 2010

Vad är detta vad av Dave Eggers

Den här boken orkar jag inte läsa, tänkte jag. Men sen tog de andra böckerna slut och den här fick följa med i väskan. Och vilken bok! Det var ren tur om jag lyckades gå av vid rätt station!

Boken handlar om Valentino Achac Deng som växer upp strax innan kriget bryter ut i Sudan. Han beskriver sitt liv, från den harmoniska uppväxten hos sin stora familj i ett litet samhälle i Sudan till flykten till Etiopien och därifrån. Det är rent ut sagt förfärligt, en hemsk historia om hur denna pojke och de andra tusentals vilsna pojkarna, som de kallas, tvingas försöka överleva i år efter år i tillfälliga flyktingläger utan sina familjer och under mycket knappa förhållanden. Achak får till sist komma till USA, där World Trade Center just träffats av två flygplan, och det är därifrån han berättar sin historia.

Det som är allra mest fantastiskt med den här berättelsen är hur Achak lyckas hålla kvar sin önskan att lyckas och sin vilja att kämpa, trots de umbäranden han gång på gång tvingas genomlida.

Det här är en mycket tänkvärd bok som håller sig kvar i huvudet länge, länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar