Leta i den här bloggen

torsdag 17 februari 2011

Jonathan Franzen, Freedom

Det här är en riktigt bra bok. Den utspelar sig i USA och följer en familj över nästan en hel livstid. Boken handlar först om mamman i familjen, Patty, hennes ungdom och studenttid, när hon tillbringar nästan all vaken tid i basketbollhallen. Där möter hon sin blivande man Walter, en mycket snäll man, som hon gifter sig med trots att hon egentligen är kär i hans rockande kompis, som inte är en snäll man. Patty och Walter får två barn och lever under småbarnsåren på den lyckliga gatan där de är de ”perfekta grannarna”. Men såklart är allt inte så prefekt som det kan verka vara. Snart krackelerar fasaden och sonen, då tonåring, protesterar genom att flytta in hos de grannar som Patty avskyr allra mest.

Genom boken får man uppleva hur alla i familjen ser på livet genom att varje kapitel har var och en av familjerna som berättare. Det är riktigt underhållande, som en seriös såpa på tv fast i bokform. Boken är samtidigt en skildring över det moderna livet och dess vedermödor. Inte minst illustreras detta genom de viktiga frågor som det redogörs för i bokens inledning: Ska man använda tygblöjor egentligen? Är scouterna okej ur politisk synvinkel? Måste man mala kaffet precis innan man ska dricka det eller går det bra att mala det kvällen innan? Går det att uppfostra självständiga, lyckliga barn om man samtidigt jobbar heltid?

Något annat än att rekommendera den här boken kan jag inte. Läs den. Men glöm inte att gå av tåget, risken är bitvis överhängande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar