Leta i den här bloggen

måndag 4 juli 2011

Björn af Kleen, Jorden de ärvde

Den här boken handlar om den svenska jordadeln och det fideikommissägande som fortfarande finns i Sverige. I resten av världen är det avskaffat sedan många år tillbaka. Fideikommissinstitutet ger godsägarna möjlighet att hålla samma ägorna i generation efter generation utan att behöva splittra de när den yngre generationen ärver jorden. Principen är att den äldste sonen ärver allt, döttrar och yngre bröder blir alltså helt utan arv. Av boken framgår det mycket intressanta faktumet att det är socialdemokraterna (hur tänkte de då?) som möjliggjort bevarandet av denna mycket orättvisa och könsdiskriminerande tradition.

Det här är en mycket intressant bok, man blir i det närmaste helt uppslukad av beskrivningen av de liv godsägarna lever. T.ex. får man veta att det är mycket finare att ärva sina pengar än att tjäna ihop dem, t.ex. på börsen, och hur viktigt det är att umgås i rätt bekantskapskrets (en kunskap som grundläggs redan på Lundsbergs internatskola). Eftersom fideikommiss är orättvist har vissa adliga familjefäder redan från späd ålder drillat sina barn i att livet inte är rättvist. Tre syskon får lördagsgodis i form av två chokladkakor, en blir utan! När de ska ut, vid en något högre ålder, får de välja på en tjuga och en hundralapp. När det väljer hundralappen säger fadern, jaha, då lägger vi den i lådan här och så kan ni spendera 20 kr. Av detta skulle barnen lära sig att man måste spara pengar till underhåll av slott och gårdar!

Det är fascinerande att läsa om adelns udda värld som faktiskt fortlever än i dag i vårt moderna land. En mycket läsvärd bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar