Leta i den här bloggen

tisdag 19 juli 2011

Hjalmar Söderberg, Doktor Glas

Doktor Glas är historien om stadens ensamma doktor som blir förälskad i en av sina patienter. Hon kommer först till honom med en ovanlig förfrågan. Sedan hon förälskat sig i en annan man har det blivit ohållbart för henne att uppfylla äktenskapets "plikter" gentemot sin make, den obehaglige prästen Gregorius. Doktor Glas, som också är Gregorius läkare, hjälper henne men kan snart konstatera att detta inte räcker. Varför ska denna veckra kvinna behöva leva med en sådan förfärlig person som Gregorius? Vore det inte långt bättre om han faktiskt råkade dö?

Därmed börjar doktor Glas umgås med tanken att faktiskt mörda prästen. Doktorn som alltid predikar om yrkes plikt att värna liv (och t.ex. aldrig utför aborter) funderar om det inte är tillåtet, åtminstone moraliskt sätt, att döda en människa för att rädda en annan? Men kan en människa leva med ett sådant dåd? Och, fast detta verkar inte bekymra doktor Glas, får ens gärningar alltid den effekt man önskat?

Doktor Glas är en fantastiskt bok. Trots att den är skriven för mer än 100 år sedan är ämnet fortfarande lika svårt och aktuellt. Doktor Glas ter sig utåt måhända som den milda doktorn, men bär på vissa värderingar som är svåra att svälja, t.ex. när det gäller synen på "sinnesslöa". Det är sant det som står i förordet, man njuter när man läser men man läser den med en rysning.

1 kommentar:

  1. Kan tipsa om Mordets praktik av Kerstin Ekman. Den utspelar sig i samma tidsepok och handlar om den läkare som tror sig vara förebilden till Doktor Glas. /Nadja
    http://kulturbloggen.com/?p=14398

    SvaraRadera