Leta i den här bloggen

måndag 18 juli 2011

Erik Helmersson, Den onödige mannen

Den här boken handlar om en medelålders man som känner sig onödig. Hans dotter undviker honom, hans fru behandlar honom med lika stort intresse som om han vore en möbel och på jobbet är han knappast någon tillgång heller, snarare tvärtom. Hans liv ter sig helt meningslöst. Dessutom dricker han för mycket. Han jämför sig ständigt med sin framgångsrike vän, som han går på fotboll med. Vännen är en sådan med en strålande karriär som lever enligt sin livsfilosofi som innebär att allt onödigt elimineras. Vännen har därför ingen familj, detta har eliminerats för att inte stå i vägen för framgång. Den onödige mannan är innerst inne förvånad över att deras vänskap inte blivit eliminerad.

Sedan bestämmer sig den onödige mannan plötsligen för att det är nog, nu ska han sätta stopp för sitt menlösa liv. Han ska handla. Men sättet att han väljer att handla på - genom att ge sig in i ett bråk med våldsamma fotbollshuliganer - drar in hela familjen i en ohållbar situation. Handlandet resulterar visserligen i att hans dotter märker att han finns, men får andra effekter som han kanske inte önskat.

Det mest intressanta med den här boken är beskrivningen av äktenskapet. Det är så förfärligt att man mår dåligt av att läsa om det! Man kan läsa och rysa och hoppas att man själv skulle märka om ens liv blev så enländigt. Ja, inte skulle jag säga att det här är en bra bok. Får se vad de andra i bokcirkeln tycker...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar