Leta i den här bloggen

torsdag 8 december 2011

Haruki Murakami, 1Q84 tredje boken

Nu har jag äntligen läst slutet på trilogin 1Q84. I den här boken fortsätter historien om Tengo och Aomame. En otäck person, som också ser ruskig ut, dyker upp. Hans namna är Ushikawa och han har fått i uppdrag att söka rätt på Aomame för organisationen vars ledare Aomane eliminerat måste till varje pris få tag i henne.

Aomame måste gömma sig. Boken igenom sitter hon i mörkret på sin balkong och tittar på en lekplats och väntar på att Tengo ska dyka upp. Han däremot har fullt upp med sin pappa som ligger för döden på ett vårdhem en lång tågresa bort. Pappan blir snart helt okontaktbar och visar inga tecken på att höra hur Tengo läser för honom och pratar med honom. Eller är han helt ur världen? Vem är det som dyker upp och ilsket bankar på folks dörrar för att samla in avgifter till tv-bolaget men aldrig tycks lämna huset? Sköterskorna på vårdhemmet blir dock mycket snart förtjusta i Tengo som tycks vara så plikttrogen mot sin döende pappa.

Ja, nog blir det ett visst slut på historien i den här boken. Men det lämnar också många frågor. Hur gick det sen, inte minst med det som skapar värmen i Aomames inre? Man får nog säga att de två första berättelserna var bättre än den här, men läsvärd var den i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar