Leta i den här bloggen

fredag 9 mars 2012

Elin Boardy, Mot ljuset

Det är egentligen svårt att veta vad den här boken handlar om. Huvudpersonen Elly är i alla fall en ung kvinna som följer med på en resa till Malaya i Sydostasien. Tiden är strax efter andra världskriget. Det är lillasysterns bröllopsresa. Men både Elly och några av mannens vänner följer med på resan. Egentligen är hela handlingen höljd i dunkel. Jag förstår inte riktigt varför och hur, men det spelar ingen roll.

Poängen med den här boken är ojämlikheten. Kvinnorna betraktas som mindre vetande och förstås mindre värda. Männen ser till att undanhålla otäcka samtal och "tröttar inte ut dem" med diskussioner om affärer och politik. Kvinnorna behandlas ungefär som barn idag. Män höjer lite på ögonbrynen om en kvinna lyckas prestera något vettigt och säger duktig, men till något ansvarsfullt duger inte en kvinna. Kvinnor är inte mer än bihang till en man, och Elly då, som inte har någon man? Vad är hon? Var det verkligen så här på 1940-talet?

Det är inte bara ojämlikhet mellan kvinnor och män som tydliggörs i den här boken. Inställningen gentemot Malayas befolkning är rasistiskt till outhärdlighet och homosexualitet kan man inte ens andas, mer fel än så kan det inte bli.

Under den oklara flytande historien som tycks handla om ingenting mer än en promenad runt tennisbanorna vid det vackra tillrättalagda hotellet hopar sig frågorna och tankarna. Det är en bok som ger en lust att diskutera och att protestera, perfekt underlag för en trevlig bokcirkelafton?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar