Leta i den här bloggen

fredag 30 mars 2012

Téa Obreht, Tigern i Galina

En tiger rymmer ur betongdammet från ett söndersprängt zoo i ett krigshärjat Balkan. Han återuppväcker sakta sina jaktinstinkter och hans vandring bort från bomberna leder till bergen ovanför den lilla byn Galina. Invånarna grips av skräck och beslutar sig samfällt från att döda tigern. Bara två förstår tigerns storhet, en lite pojke vars allra käraste ägodel är ett tummat exemplar av Djungelboken som förstår att Tigern måste vara Shere Khan och den unga kvinnan som i den här berättelsen blir känd som tigerns hustru (som är vad boken heter på engelska).

Sagan om tigern är en av de berättelser som vävs in i den här bokens egentliga historia om en ung kvinnlig läkare som åker till Balkan för att vaccinera barn i nästa krig som drabbat regionen. I samband med detta dör hennes morfar och det är han som är pojken med djungelboken.

Men det finns även andra berättelser i denna ovanliga bok, bland annat om morfarns möten med den dödslöse mannen, en törstige man som en gång blivit osams med sin farbror Döden och om en släkt som ivrigt gräver upp ett helt vinfält för att hitta benen efter en gammal släkting som måste begravas på rätt sätt för att bota den sjukdom som drabbat familjen.

Den hör boken är helt underbar! Makalösa sagor vävs ihop med läkarens resa på Balkan. Men jag fattade inte helt slutet! Kan ni inte läsa och berätta, vem var egentligen moran som hämtade benen i korsningen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar