Leta i den här bloggen

måndag 2 april 2012

Robin Hobb, Live ship traders

Ännu en trilogi av Robin Hobb har påbörjats. Fem parallella berättelser finns i denna bok vilket gör att den inte är helt okomplicerad att komma in i. Antagligen kommer dessa fem berättelser att löpa samman någon gång längre fram i historien men ännu hänger någon i luften, slingrande liksom en sjöorm. Flera av huvudpersonerna är kvinnor, vilket är trevligt med tanke på att nästan bara män hade huvudrollen i serien om The farseer.

Den här sagan utspelar sig till stor del på havet på ett stolt skepp byggt av magiskt trä. Dessa skepp som så småningom "vaknar" och blir levande är så dyra att de släkter som byggt dem satt sig i skuld i flera generationer framåt gentemot folken vid Wild rain river. Skulden ska betalas i guld, eller om guld saknas, i blod.

En annan del av historien utspelar sig ombord på ett sjörövarskepp styrt av en sjörövarkapten med storhetsvansinne och sedemera enbent. Men den mest läsvärda berättelsen handlar ändå om den sturska 13-åring som älskar diamanter och bara vill flörta med unga män trots sin unga ålder och om hennes trots gentemot sin mormor och mamma som bara kan se på när hon gång efter annan bryter mot alla regler. Ett fantastiskt porträtt av en riktigt självisk tonårsrevolt.

Den här boken är jättebra. Kunde jag skulle jag sträckläst den! Det allra bästa är att det bara är den första i en serie om tre och att de två nästkommande är härligt tjocka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar