Leta i den här bloggen

måndag 3 september 2012

Waris Dirie och Cathleen Miller, En blomma i Afrikas öken

Waris var en liten nomadflicka i Somalias öken. Hennes familj vandrade runt i öknen, alltid sökande  efter vatten till sina djur. En dag kom Waris pappa hem med en ny fru, en ung kvinna. Den nya frun betedde sig dock illa mot deras mamma. Waris och hennes syskon bestämde sig därför för att lära henne en läxa. De släpade med sig den unga kvinnan långt ut i öknen, så långt att ingen kunde höra hennes skrik, klädde av henne naken och hängde henne upp och ner i ett träd, tillräcklig högt upp för att inte lejonen skulle äta upp henne. Där blev hon hängande i två dagar innan hon hittades av deras pappa. Hon överlevde med ett nödrop och blev snäll. Det är inte ofta jag blir chockad av en bok, men när jag läste detta blev jag det. Vad är sensmoralen i den sagan?

Jag högg den här i bokbytarhyllan på jobbet och började läsa på vägen hem. Två dagar senare var boken slut. Det här är en otroligt lättläst bok. Därmed inte sagt att den är lättsam. Snarare tvärtom. Den här boken beskriver Waris Diries liv från kringvandrande nomadflicka i Somalia till världskänd modell med hela världen som arbetsplats. Men framförallt är det en beskrivning av Waris fantastiska förmåga att överleva, att kämpa och visa att man inte behöver ge upp även om oddsen är emot en.

Den här boken har också ett till viktigt budskap. Den är propagerar mot kvinnlig omskärelse. Waris beskriver sin egen upplevelse att som femåring får könsorganen bortskurna med ett smutsigt rakblad. De flesta flickor dog, men Waris överlevde, men fick därefter ständigt leva med smärtan och de problem som denna skada orsakade. Fastän åtgärden utfördes på hennes faders order och genom att hennes mamma höll fast henne skriver hon att hon inte ger dem någon skuld till det som hände och att hon helt förlåtit dem. De följde bara sin tradition. Det enda som kan få denna hemska sedvänja att upphöra, menar Waris, är information om hur fel detta är. Den här boken är ett sådant bidrag.

Det här är något som ovanligt som en enkel bok med ett stort budskap. Det är en bok alla borde läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar