Leta i den här bloggen

lördag 29 september 2012

Trudi Canavan, The Magicans' guild

Första delen i triologin The Black Magician Trilogy: Book 1. Över ett bord i en välbesökt stimmig restaurang i centrala Stockholm överräcktes denna bok till mig av min lillebror. Han hade slagit in den tillsammans med sina syskon (bok 2 och 3) i en tidning och ögonen lyste: "Jag läste ut alla tre på en helg! De är jättebra!" Vad göra annat än att rusa hem och läsa.

Den här boken handlar om en tjej som upptäcker att hon har magiska krafter. Detta är dock inte bara av godo för, som det mycket riktigt visar sig, är okontrollerad magi utövad av en otränad farligt, så farligt att hennes liv snart är hotat. Det hade nog inte varit något problem om hon varit dotter i ett av de rikas hus. Då hade hon erbjudits en plats hos magikerna och tränats tillsammans med andra begåvade barn. Men hon är inget sådan barn. Hon är en av de fattiga som växt upp utanför stadsmurarna i stadens slumkvarter.

När hennes krafter blir kända påbörjas en jakt på flickan. Hon ser sig tvingad att sluta avtal med tjuvarna, de inofficiella makthavarna i staden för att gömma sig eftersom hon är övertygad att magikerna är ute efter att döda henne.

Det är mycket krypande i underjordiska gångar här. En hel del bord flyger i luften och en ungdomlig kärlek ställer till det för vissa. Frågan om vem man egentligen kan lita på är central.

Vi får se om den tar sig i bok två och tre. Den här känns ganska ytligt, men går helt klart att läsa. Vissa partier kan man faktiskt riskera att missa sin slutstation. Jag fortsätter att läsa nästa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar