Leta i den här bloggen

måndag 28 juni 2010

Janice Y.K. Lee, Skuggor bakom oss

Jag stod och valde bok på Akademibokhandeln, en skildring om förintelsen eller Hongkong? Hongkong låter spännande! Så blev det så.

Det är som brukligt en kärlekshistoria. En rätt olycklig sådan också och inte fattade jag riktigt vad som hände där mot slutet heller.

Men det spelar inte så stor roll, för det är inte själva kärlekshistorian som är det bästa med boken. Det är istället den tid och den miljö som skildras. Hur tedde sig andra världskriget på andra sidan jorden? Hur var det i Hongkong under 1940-talet och de 10 år som följde? Den bild man får av boken är att Hongkong under fredstid är tiden när kolonisterna från Europa regerade. De svassade runt i sina skräddarsydda klänningar på den ena bjudningen efter den andra, drack drinkar och klagade på värmen och det kinesiska tjänstefolket. De såg sig som bringare av civilisationen till Kina och var totalt inskränkta. Jisses, vad tyckte kineserna? Under kriget däremot hamnade västerlänningarna i läger, precis som judarna i Tyskland. Men om det får man inte veta så mycket i boken. Men så intressant, jag måste läsa mer om detta.

Tågmässighet: Inte svårt att gå av vid rätt station. En rätt myspysig bok ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar