Leta i den här bloggen

onsdag 8 december 2010

Iain Pears, John Stones fall

Om jag hade resonerat som min dotter skulle jag inte ha läst hela den här boken. Hon läser nämligen inte böcker som hon inte tycker är bra efter ca 50 sidor. När jag hade läst 100 sidor tänkte jag ge upp. Det handlade för mycket om börsen, konvertibler och andra finansiella instrument och var rätt tradig. Men jag fortsatte ändå.

Det visade sig att den här boken består av tre delar. I princip samma historia utspelar sig i varje del men berättaren är olika. I den första delen berättar en journalist berättelsen om hur han anlitas av en änka till en känd finansman. Han får uppdraget att ta reda på vem det okända barn är som ska ärva mannens förmögenhet. I den andra och mer intressanta delen berättar en spion sin berättelse om hur han träffar på finansmannen i Paris och hur han med dennes påpassliga hjälp lyckas rädda Imperiet undan en finansiell kollaps. I den tredje och mest spännande delen är det den döde själv som för talan, varför och hur ramlade han egentligen ut genom det där fönstret och dog. Trots att det är samma berättelse som upprepar sig måste man ändå läsa till slutet får att fatta alltsamman.

Däremot får inte den mest intressanta personen i den här boken, änkan och grevinnan Stone, själv får möjlighet att berätta sin historia. För den här verkligen mycket mer läsvärd än alla andras.

Boken utspelar sig i London 1909, Paris 1890 och Venedig 1867. Tesen i boken är att krigsföring utövas med pengar. Krig kan föras genom att framkallande av en finansiell kollaps. Vore man lite konspirationistisk skulle man kunna undra om inte dagens finansiella kris också är planerad i detalj av någon uber-begåvad finansman eller kvinna. I vart fall kan man undra om inte Iain Pears skulle kunna tro det?

Den här boken är inte bra. Den är för tjock (697 sidor), för tråkig och för detaljerad. Samtidigt kanske den ändå är lite läsvärd. Lite, lite. Men det som ändå är mest fascinerande är att någon kan skriva en sådan här bok. Men det kanske är bättre än att lägga en sådan begåvning (som det ändå måste vara att få ur sig detta) på något annat, t.ex. investera pengar och köpa ett bolag som tillverkar krigsmateriel?

1 kommentar:

  1. Hm blir kanske ändå inte så sugen på att läsa denna bok eftersom du skriver att den inte är så bra och så när den är så tjock också.

    SvaraRadera