Leta i den här bloggen

tisdag 15 november 2011

Elin Boardy, Allt som återstår

Ännu en bok om det hårda livet på en liten gård i början av slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Huvudpersonen är Emma, den enda av de många barnen som stannade kvar på gården och arbetade tillsammans med sin pappa och drängen Emil när de övriga syskonen flyttade iväg till större städer eller ända till Amerika för att få ett bättre liv. Emma gifter sig sedan med drängen och får barn och ett till och ett till. Snart har hon fem barn.

Emma vilar aldrig. Bara någon enstaka gång stannar hon upp och tittar på stjärnorna. När Emmas bror, det syskon som står henne närmast far till Amerika för gott och hennes far dör tar Emma det mycket hårt. Kriget kommer och tiderna blir allt svårare och det finns inte någon reserv av kraft kvar hos henne när ännu en olycka drabbar hennes familj. Då orkar Emma inte mer.

Här är det igen, det kalla vädret, frusna fingrar, det hårda arbetet inne och ute liksom de envisa och fåordiga människorna som biter ihop och misstänksamt betraktar grannarna. Till och med ögonen är grå. Det är livspussel hard core.

Vill man läsa en bok med detta tema skulle jag istället välja Hjärtblad. Men den här är väl okej. Viss risk för felavstigning föreligger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar