Leta i den här bloggen

söndag 6 november 2011

Jonathan Franzen, Tillrättalägganden

Det här är liksom Franzens bok Freedom en rejäl släkthistoria. Här utgår berättelsen från ett äldre par där hustruns högsta önskan är att få fira en sista riktig jul med sina barn och barnbarn. Men tiden är knapp och barnen beter sig inte som hon önskar. Dessutom blir maken allt galnare på grund av en tilltagande demens och en lyxkryssning strax före jul tar en ände med förskräckelse när hans hallucinationer och förvirring till slut får honom på fall.

Parallellt med det äldre paret följer man deras tre barn. Trots att de till det yttre kanske ser ut att ha ett stabilt liv har de förstås inte det. Inte ens den äldsta brodern med ett tryggt jobb, kärnfamilj och fin villa mår riktigt bra. Där hotar depressionens mörka moln och övriga familjen drar sig tillbaka på sin planhalva.

Kontentan av det hela är att det inte är lätt att leva och vad som helst kan hända. Man kan få sparken, bli galen eller plötsligt finna sig i att delta i den Litauiska maffian. Men det kan också bli bättre och det är aldrig för sent att vidta förändringar i livet.

Det är medryckande och man uppslukas lätt av de livsöden som skildras. Det är bra. Ibland kan man glömma både tid och rum och hållplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar