Leta i den här bloggen

fredag 13 januari 2012

Alain Mabanckou, Black Bazar

I den här boken är jaget en sapeur i Paris. En sapeur är en välklädd svart man som använder skräddarsydda italienska kostymer och krokdilskinnsskor. Jaget, som kallas för Rumpologen eftersom han är väldigt intresserad av kvinnors rumpor, har i början av boken precis blivit lämnad av sin fru, kallad Ursprungsfärgen, som rymt med sin kusin och tagit med sig deras lilla dotter till Kongo. Rumpologen kommer från det lilla Kongo, inte det stora. Det är väldigt viktigt.

För att komma över sin sorg skriver Rumpologen en bok på sin skrivmaskin medan han trakasseras av sin granne som öser rasistiska kommentarer över Rumpologen så fort han lämnar lägenheten. I övrigt gör Rumpologen inte mycket mer än att jobba halvtid på ett lager och slänga käft med sina kompisar på en pub där medborgare från alla tidigare franska kolonier i Afrika är representerade. Det är snabb rapp dialog med lustiga uttryck och konstiga namn på alla förekommande personer. Men boken utspelar sig nära nog hela tiden i den lilla världen bestående av lägenheten och puben.

Det mest intressanta är att Rumpologen lanserar teorin att rumpans form är styrande för personligheten. Det allra bästa är tydligen att ha en rumpa som roterar motsols.

Vi diskuterade den här boken i vår bokcirkel. Efter det blev den lite bättre. Måhända innehåller den ändå mer än man kanske tycker när man läser den rakt igenom. Jag tror ändå att det stora problemet är att jag saknar referensramen för att begripa varför det här anses vara så storslagen litteratur i Frankrike. Eller är det bara så att jag har fel form på rumpan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar