Leta i den här bloggen

söndag 1 januari 2012

Robin Hobb, Assassin's apprentice

Kan det bli bättre än att inviga det nya bokåret 2012 med en riktig fantasy-bok?

Det här är första delen i trilogin om The farseer och den är riktigt bra. Den erbjuder allt en bok kan när det gäller förflyttning till en annan värld med kungar, intriger, äkta vänskap, ovanliga krafter och förräderi.

En pojke överlämnas sex år gammal till slottet, man har tröttat på att föda den oäkting som han är: son till en kung och en okänd kvinna. Motvilligt får han på nåder bo i stallet. Där tas han omhand av kungens stallmästare som lär honom hur man sköter både hästar och hundar. Det går lätt för honom, han märker att han mer än andra förstår vad djuren känner och tänker, en egenskap som dock inte uppskattas av alla.

Oäkting som han är, är han inte väl sedd i slottet, men samtidigt låter man honom förstå att han kan vara värdefull för kungens syften och han svär sin trohet till sin kung och snart får han en ny läromästare och en ny igen. Men löftet till kungen är inte alldeles lätt att leva upp till och en del tycker att han skulle vara mer till nytta som död istället för levande.

Det är ingen enkel historia. Men får hålla reda på trådarna för att hänga med. Men ack så underbart att läsa, de följande två böckerna är redan på väg i posten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar