Leta i den här bloggen

söndag 13 januari 2013

Wilhelm Moberg, Utvandrarna och Invandrarna

Två tips, låna inte denna volym innehållandes båda böckerna. De är så tjocka att det är svårt att få med dem på resan. Tips två, om man därför läser böckerna hemma på kvällen, tar det så lång tid att man måste låna om dem minst tre gånger. Och man får bara låna om böcker två gånger. Därför krävs det att man är beredd att övertala bibliotekspersonalen om avvikelser från reglerna, vilket kan vara krävande.

De här böckerna är väldigt bra. Det är inte konstigt att Wilhelm Moberg fått det rykte han har. Själva berättelsen, om hur de svenska bönderna utvandrar till Amerika, landet där alla kan lyckas, är intressant ur ett historiskt perspektiv. Hur kunde de svenska bönderna egentligen lämna de mörka småländska skogarna och det slitsamma men ändå trygga välbekanta livet för en mycket riskfylld färd till andra sidan jorden? Det har ett värde i sig. Men det är också oerhört bra skrivet. Han skriver så bra Moberg att man bara njuter av att läsa texten. Be mig inte analysera varför det blir så, men det är så lätt att läsa och att ryckas med i historien om Karl-Oskar och Kristina och deras familj. Historien berättas också genom flera personers ögon, ibland är det Karl-Oskar och ibland Kristina och ibland någon annan. Det finns så många bra personporträtt i boken som bara i sig själv skulle kunna utgjort material till en bok var. Det är som en godispåse, fullproppad med bara ens favoritgodisar. Inte minst skildringen av Kristinas morbror och hans över?-tro på Gud och socknens "hora" som äntligen i Amerika får upprättelse och det liv hon förtjänar. Därmed inte sagt att det hela är någon solskenshistoria. Det är hemskt och otäckt och förfärligt sorgligt ibland och man vill bara blunda och sluta höra kvidandena och känna lukten från de sjuka människorna under däcket på Atlantångaren.

Denna bok bör läsas av alla och envar som vill veta mer om svensk nutidshistoria eller som bara vill läsa en riktigt bra bok. Nu återstår två böcker och det känns bra. Det finns mer godis som bara är att hämta helt gratis där på biblioteket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar