Leta i den här bloggen

tisdag 22 januari 2013

Ranson Riggs, Miss Peregrine's home for peculiar children

Det här är en bra bok med en bra historia, en med monster och barn med abnorma egenskaper, eller, som titeln antyder, "besynnerliga" barn.

En pojke, Jacob, avgudar sin vapenfixerade morfar, en morfar som berättar fantastiska historier om sin barndom på ett barnhem. Barnen som han beskriver har fantastiska egenskaper, har en bisvärm boende i kroppen, kan flyga eller är osynliga. När pojken blir större och retas i skolan för sina dumma berättelser om sin morfar förstår han att alltihop bara var påhitt och han känner sig grymt lurad.

Då inträffar händelsen som ändrar Jacobs liv. Morfar dödas av ett monster. Jacob blir vittne till händelsen. Eftersom det inte finns monster tror Jacobs mamma och pappa att Jacob helt flippat ur och skickar honom till en psykolog. Som ett led i återhämtandet - och för att avmytologisera morfar - låter de Jacob och hans pappa besöka det barnhem där morfar växte upp. Men väl där, på en vindpinad ö med ett fåtal egensinniga invånare, visar det sig att det ligger mer i morfars historier än Jacob någonsin förstått.

Det här är en spännande bok. Barnen, som fått sagan återberättad för sig, satt med gapande munnar och ropade efter mer. Det finns en risk att man måste läsa hela natten, att man missar tåg och försummar viktiga plikter. En riktigt bonus är att själva historien är vävd kring en uppsättning gamla fotografier av just besynnerliga barn och vuxna, varför det hela får en känsla av verklighet över sig. Det är som upplagt för en fortsättning och vi hoppas på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar